maanantai 11. lokakuuta 2021

Kolme tärkeää tapaa, kuinka harjoitella Kehoälyä

Kehoäly on hieno ja arvokas taito. Paljastan tässä kirjoituksessa kolme tärkeää tapaa, joilla Kehoälyä kehitetään. Kuten lähes mikä tahansa tällainen taito, myös Kehoäly vaatii aikaa, mikäli haluaa osata sen mestarillisesti. Kehoälyn alkeet on helppo oppia nopeasti, ja niistä on suurta hyötyä ja iloa arjessa. Toisaalta Kehoälyn syvällinen osaaminen vie vuosia. 

Jotta Kehoälyn harjoittelun ymmärtäminen olisi mahdollisimman helppoa, käytän muutamaa vertausta. Kehoäly on kuin viulun soittoa. Kuka vain voi ottaa viulun käteen ja alkaa raapia sitä. Hyvällä tuurilla hän saa aikaan myös kauniita ääniä. Kuitenkin hyväksi viulistiksi tullaan vuosien säännöllisen harjoittelun kautta. Väitän, että yleensä viulunsoiton mestariksi yltämisessä noin 90% on harjoitusta ja loppu intohimoa ja lahjakkuutta. 

 

Kehoälyssä kehittyy kun harjoittelee säännöllisesti

Kehoälyssä asia on melko samalla tavalla kuin viulunsoitossa, eli syvällisessä oppimisessa noin 80% on kiinni Kehoälyn säännöllistä harjoitusta ja loput Kehoälyyn kiinteästi liittyvää älykästä, ihmiseloa kunnioittavaa, kehoeettistä tervehenkistä intohimoa. Kehoälyn oppimisessa lahjakkuudella on varsin pieni rooli, sillä jos ihminen harjoittelee Kehoälyä säännöllisesti (eli lähes joka päivä) ja saa asiaan liittyvää pedagogisesti pätevää opetusta, hän melko todennäköisesti kykenee kehittymään Kehoälyn mestariksi. 

Kehoälyä voidaan verrata myös lenkkeilyyn tai kuntosalilla käymiseen. Säännöllinen harjoittelu tuottaa tuloksi. Jos käy säännöllisesti hölkkäämässä tai juoksemassa, juoksukunto nousee. Jos käy säännöllisesti punttisalilla, todennäköisesti voimataso kehittyy ja lihakset kasvavat, etenkin jos treenaajalla on tolkullinen nousujohteinen fiksu harjoitusohjelma. Kehoäly on tässä mielessä samanlaista, eli Kehoäly kehittyy kun treenaa sitä säännöllisesti. 

 

Kehoäly eroaa myös urheilusta ja siihen kuuluvasta kärsimyskulttuurista

Kehoälyn harjoittelu on aina turvallista. Sellainen harjoittelu, jossa ihminen rääkkää tai vahingoittaa itseään, on aina Kehoälyn vastaista. Kehoälyssä ei myöskään tehdä ääriasentoihin menevää tai muuten kivuliaita venytyksiä. Kehoälyssä on Lempeän harjoittelun toimintatapa, jota toteutetaan hyvin konkreettisesti. Kehoäly tunnetaan melko hyvin juuri tuosta lempeästä ja kehoystävällisestä harjoitustavastaan. Jos joku loukkaa itseään tässä mielessä, voidaan heti todeta, ettei hän ole tehnyt oikeasti Kehoälyä, vaan on jättänyt noudattamasta harjoittelutapoja, ja tehnyt sen sijaan todennäköisesti jotain ulkokultaista jumppaa tai muuta terveyden kannalta kyseenalaista. 

Kehoälyn harjoittelu on myös älyn ja herkkyyden kehittämistä. Ihmiskeho on instrumentti, joka kestää usein melko paljon, mutta on samalla hyvin herkkä ja arvaamattomina hetkinä se saattaa muuttua hyvin hauraaksi. Kehoälyn harjoittelussa kehitetään erityisesti kehotietoisuutta siihen optimaalisesti sopivien maailman parhaiden harjoitusten avulla. Tuon korkeinta laatua olevan kehotietoisuuden kehittyminen vaatii Kehoälyn harjoittelu- ja toimintatapojen syvällistä omaksumista. Ne voi oppia Kehoälyn ohjatussa opetuksessa.

Terveysmeditaatio® on Kehoälyn harjoitteluun liittyvä, länsimaiseen filosofiaan ja psykologiaan kiinnittynyt meditaatioperinne, joka keskittyy terveyden ylläpitoon ja tukemiseen, sekä elämän mielekkyyden ja tarkoituksellisuuden vahvistamiseen. Terveysmeditaatio soveltuu erinomaisesti työhyvinvoinnin välineeksi. Se tuottaa levollisuutta ja tasapainoa poistaen samalla tehokkaasti stressiä ja uudistaa ihmistä fyysisesti ja henkisesti, sekä auttaa kohtaamaan ja voittamaan vanhat ja uudemmat ongelmat. 

 

Kehoälyn harjoittelua on helppoa soveltaa erilaisiin tilanteisiin

Tavallinen Kehoälyn perusharjoittelu on kaiken Kehoälyn pohja. Sen ohessa Kehoälyn harjoittelussa voi painopistettä korostaa tarpeen mukaan. Esimerkiksi työpaikoilla ja työyhteisöissä MindWellness® teema korostaa työstressin vähentämistä, työkyvyn optimointia ja mielen jaksamista. Kotioloissa Kehoälyn perusharjoittelua voi syventää Kehotietoisuus™ teemalla. Erityisesti meditaation ja Kehoälyn yhteisharjoittelusta kiinnostuneille on olemassa Terveysmeditaatio®. Luonnossa ja ulkona liikkumisesta kiinnostuneille sopivat hyvin esim. Vital Walk™ sovellukset. Urheilijoiden ja huippu-urheilijoiden kannattaa oman lajinsa perusharjoittelun ohessa ottaa käyttöön Kehoälyn Rebound Form harjoitukset. 

 

Kolme tärkeää tapaa, kuinka harjoitella Kehoälyä 

Kaikessa Kehoälyn harjoittelussa ja aloittelijan kohdalla esim. Elävöittävän liikesarjan opettelussa on tärkeää ja arvokasta käyttää kolmevaiheista oppimista. 

Yksi. Opettele aina kyseinen Kehoälyn liike tai harjoitus tarkasti ja lempeästi oikein. Tee sitä sopivan verran, riittävän vähän ja säännöllisesti. 

Kaksi. Opettele rauhassa ja harkiten muistamaan tekemisen järjestys ja soveltamisen tapa, sekä ymmärtämään syy, miksi juuri tämä Kehoälyn harjoitus tehdään juuri näin ja juuri tässä järjestyksessä. Jos et tiedä syytä harjoitustavalle ja järjestykselle, kysy se Kehoälyn opettajaltasi. Kaikille Kehoälyn harjoituksille on olemassa loogiset ja rationaaliset terveydelliset syyt. 

Kolme. Pidä selvänä pyrkimyksenäsi tiedostaa ja ymmärtää Kehoälyn kyseisen harjoituksen osa/alue/kohta syvällisemmin. Tule tietoiseksi mitä kehosi viestittää, miten kehosi ja mielesi pyrkivät keskenään kommunikoimaan. Huomioi se, mitä kehosi on kyseiseen harjoituskohtaan muodostanut, rakentanut ja varastoinut. (Muistoja, kokemuksia, tietoisuutta ja tunteita). 

 

Kuinka päästä mukaan Kehoäly harjoittelijoiden sisäpiiriin? 

Teen Kehoälyn opetus- ja luentovideoita. Minulla on käytössä Kehoäly harjoittelijoiden sisäpiirille tarkoitettu postituslista (email), jonne pääsevät ne, joita Kehoäly ja Kehoälyn säännöllinen harjoittelu oikeasti kiinnostaa. Jos haluat mukaan tähän Kehoälyssä nopeammin ja vahvemmin edistyvien sisäpiiriin, laita minulle sähköpostia, esittele lyhyesti itsesi ja pyydä päästä postituslistalle. Sähköposti tähän on kehoeetikko ät gmail.com. 

 


 

Kehoäly, immateriaalioikeus 

Kehoäly tarkoittaa kehon ja mielen välistä kommunikaatiota, kehon sisäsyntyistä luonnollista taitoa pitää itsensä terveenä ja parantaa itsensä, sekä Kehoälyn harjoituksia, joilla kehitetään ja vahvistetaan kehon ja mielen välistä hyvää kommunikaatiota ja kehon kykyä parantaa itsensä. Kehoäly on myös erisnimi, jolla tarkalleen tarkoitetaan Tapio Sippoinin kehittämiä Kehoälyn harjoituksia. Näiden asioiden lisäksi Kehoäly® on rekisteröity ja vahvasti vakiintunut tavaramerkki. 

Kehoälyn harjoittelun kehittäjänä ja auktoriteettina Tapio Sippoin on tekijänoikeuksien tueksi immateriaalisesti ja juridisesti suojannut luovuutensa tulokset. Kehoäly®, Terveysmeditaatio®, Body Intelligence® ja MindWellness® ovat Tapio Sippoinille rekisteröityjä vahvasti vakiintuneita tavaramerkkejä ja FreeFlow™, Body Integrity™, Kehotietoisuus™, Vital Walk™ sekä Body IQ™ ovat Tapiolle vakiintuneita tavaramerkkejä. Näitä tavaramerkkejä on oikeus käyttää vain lisenssin omaavilla tahoilla.

 

 


#video, #opetusvideo, #luentovideo, #Kehoälyvideo, #bodymindvideo, #Kehoäly, #Kehotietoisuus, #kehomieli, #bodymind, #tietoisuustaidot, #tapiosippoin, #sippoin, #body intelligence, #physical intelligence, #mind wellness, #wellness, #healing, #meditaatio, #liikemeditaatio, #terapia, #mielenterveys, #psykologia, #filosofia, #henkisyys, #äly, #älykkyys, #viisaus, #kehoviisaus, #jooga, #joga, #yoga, #healthcare, #tyky, #tyhy, #työkyky, #työhyvinvointi, #hyvinvointi, #terveys, #health, #wise, #mindfulness, #äly, #älykkys