perjantai 11. heinäkuuta 2025

Aivot, mielenterveys, ravinto ja Kehoäly

Aivojen terveydellä ja Kehoälyn harjoittelulla on vahva yhteys. Suomalaisen ihmisen aivot painavat keskimäärin noin 1,3–1,4 kiloa, mutta ne sisältävät yli 86 miljardia neuronia. Tämä tekee aivoista yhden kehosi monimutkaisimmista elimistä. Aivoilla ei ole kipureseptoreita eikä tunteita, mutta kuitenkin aivot ovat ne, jotka luovat meille kaikki miellyttävät kokemukset, tuottavat luovuuden, kyvyn ratkoa ongelmia ja muut mielekkään elämän kannalta tärkeät kognitiiviset taidot. Juuri tässä mielessä Kehoäly® Body Intelligence® method vahvistaa ja hoitaa hermostoa. NSB Form on yksi hyvä harjoite siihen.


Jatkuva muutos, aivot ja Kehoäly

Fyysisessä mielessä Kehoäly® Body Intelligence® harjoittelun keskiössä ovat aivot. Kehoälyn taitojen yksi tarkoitus on auttaa ihmistä sopeutumaan muutoksiin. Aivot ovat jatkuvassa muutoksessa koko elämän ajan. Neuroplastisuuden ansiosta aivot voivat mukautua uusiin kokemuksiin, oppia uusia asioita ja toipua vammoista. Tämä tarkoittaa, että vanhempanakin voi oppia uusia taitoja, esimerkiksi käyttämään luovasti kehoa, ratkaisemaan ongelmia, soittamaan instrumenttia tai oppimaan vierasta kieltä.


Uni ja Kehoäly

Säännöllinen Kehoälyn harjoittelu parantaa unen laatua ja kehon kykyä levätä ja palautua. Uni on äärimmäisen tärkeää aivojen toiminnalle. Uni ei vain auta meitä palautumaan fyysisesti, vaan se myös auttaa aivojamme käsittelemään ja järjestämään tietoa. Unen aikana aivot "puhdistavat ja siivoavat" itseään ja vahvistavat oppimamme asioita.


Ravitsemus

Aivoterveyden perusta on säännöllinen Kehoälyn harjoittelu sekä myös fiksun ruokavalion noudattaminen. Ravitsemuksella on suora vaikutus aivotoimintaan ja mielenterveyteen. Viisas osaa keskittyä tulehduksen vähentämiseen samalla kun maksimoi ruokansa ravinteiden tiheyden.


Hyvät rennot ohjeet ravinnon suhteen:

Yksi. Syö vain ruokia, jotka resonoivat Kehoälyn kautta, eli jotka "rakastavat sinua takaisin", siis sellaista ruokaa, joka tukee sinun elinvoimaa, eikä vahingoita aivotoimintaa. 

Kaksi. Keskity korkealaatuisiin kaloreihin, ei pelkästään tai ollenkaan kalorien rajoittamiseen.

Kolme. Priorisoi ja suosi puhtaita ja alkuperäisiä, kokonaisia, käsittelemättömiä ruokia ja ruoka-aineita, verrattuna jalostettuihin, sekä teollisesti ja kemiallisesti käsiteltyihin vaihtoehtoihin.

 


Aivolle hyödylliset ruoat

Kehoälyn harjoittelijan ruokavalio painottaa yleensä erityisiä ravintotiheitä kategorioita. Näitä ovat:

Yksi. Rasvaiset kalat: lohi, makrilli ja tonnikala omega-3-rasvahappojen saamiseksi, jotka ovat välttämättömiä aivorakenteelle. (Huom! Norjalainen kasvatettu lohi on yksi myrkyllisimmistä kaloista, mitä voit löytää, joten vältä sitä.)

Kaksi. Lehtivihreät: esim. pinaatti, lehtikaali ja levät, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja

Kolme. Marjat: mustikat, puolukat, mansikat ja vadelmat sisältävät aivoja suojaavia antioksidantteja

Neljä. Terveelliset rasvat: avokadot, oliiviöljy, pähkinät ja siemenet aivosolujen solukalvojen hyvinvoinnille. Liota tai paahda aina pähkinät ja siemenet ennen kuin syöt ne.

Viisi. Lihaskudosta ja neurotransmitterien tuotantoa tukevat proteiinit: Luomua mieluiten; Naudanliha, kananmunat, kenguru, lammas, kala, strutsi, kana, kalkkuna.

Proteiinin riittävän saannnin tukemiseksi, suoliston terveyttä edistääksesi ja aivoja buustataksesi voit syödä L-glutamiinia, kollageenia, kreatiinia, tauriinia, sekä normaalisti ravintolisänä esim. heraproteiinia. Yli neljäkymppisten kannattaa syödä myös kollageeniä ja glukosamiinia ihon, suoliston ja nivelten kuntoa hoitamaan. Glukosamiini on nivelissä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon.

Erilaisia hapatettuja ruokia ja maitohappobakteereita kannattaa syödä suoliston tueksi. Suolisto ja sen terveys on yhteydessä aivojejn terveyteen. 

Aivoja ja mielen jaksamista saattaa auttaa kun syö etenkin iltaa vasten ashwagandhaa, L-teaniinia ja lakkakääpää. Lakkakääpä on hyvä stressiä poistava adaptogeeninen sieni. Muita hyviä adaptogeeneja ovat pakuri, cordyceps ja astragalus.

Aivojen kannalta hyvät lisäravinteet:

D-vitamiini (D3): Tämä hormoni on välttämätön aivoterveydelle ja mielialan säätelylle.

Omega-3-rasvahapot (DHA/EPA): 93 % väestöstä on varsin alhaisia tasoja.

Vitamiinit B, C, D ja E: antioksidanttinen suoja aivosoluja varten.

Theaniini: rauhallisen keskittymisen ja ahdistuksen vähentämiseen.

Kalium: hermoston normaalille toiminnalle.

CLA on myös hyvä ravintolisä. Vähentää mm. syövän riski. CLA:ta saa purkin lisäksi esim. maitotuotteiden rasvasta.

Lehtivihreää ”lisänä” saa helposti levistä kuten spiruliinan ja clorella.

Ashwagandha on adaptogeeninen yrtti stressinhallintaan.

Sinkki. Buustaa esim. vastustuskykyä. Vaikuttaa tulehdusvasteeseen, sekä DNA:n ja hedelmällisyyttä säätelevien entsyymien valmistukseen. Purkin lisäksi sinkkiä löydät esim. porsaan maksasta ja sydämestä, sekä naudanlihasta.

Kromi. Osallistuu sokeriaineenvaihduntaan, verensokerin säätelyyn, rasvojen aineenvaihduntaan ja hermoston toimintaan.

DHA:n ja EPA:n hyödyt: DHA muodostaa noin 20 % kaikesta aivorasvasta ja tukee solukalvojen rakennetta. EPA auttaa ylläpitämään mielialaa ja tunne-elämää. Nämä molemmat parantavat neuronien välityksen tehokkuutta ja niillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Suomalaisen keski-ikäisen kannatta syödä etenkin syksyllä ja talvella vastustuskykyä lisäämään, sekä pimeän ja kylmän sietämiseksi muutamaa yrttiä: ginseng, eleuthero ja suma.

Maksaa voi tukea maarianohdakkeella. (Milk thistle, silymariini). 


Hormonit; aivojen kemialliset viestinvälittäjät

Hormonaaliset epätasapainotilat diagnosoidaan ikävä kyllä liian usein väärin eli mielenterveysongelmina. Kun hormonitoiminta häiriintyy, oireet muistuttavat masennusta, ahdistusta ja muita psykiatrisia tiloja.

Keskeiset hormonijärjestelmät

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa usein masennusta, väsymystä ja ahdistuneisuutta. Kilpirauhasen liikatoiminta voi johtaa ahdistukseen, ärtyneisyyteen ja epämiellyttäviin mielialan vaihteluihin.

Naisilla sukupuolihormonit eli estrogeeni ja progesteroni vaihtelevat kuukautiskierron aikana ja vaikuttavat mielialaan. Kohdun ja raskauden hormonit ovat myös mukana toisinaan tässä. Premenstruaalinen dysforinen häiriö (PMDD) vaikuttaa 3-9 % naisista ja aiheuttaa vakavia oireita mieleen. 

Säännöllinen Kehoälyn harjoittelu hoitaa erinomaisesti stressiä. Stressihormonit ja niiden liika määrä ovat varsin yleinen syy mielenterveyden haasteisiin. Jatkuvasta stressistä johtuva krooninen kortisolin kohoaminen lisää masennuksen ja ahdistuksen riskiä. 

On tärkeää tiedostaa, että hormonien epätasapainon korjaaminen on olennaista, ennen kuin turvaudutaan masennuslääkkeisiin. Tässä tärkeät asiat ovat säännöllinen Kehoälyn harjoittelu ja terveelliset elämäntavat, jotka tukevat hormonituotantoa.


 

12 riskitekijää, jotka vahingoittavat aivoja ja heikentävät mielentoimintaa:

Yksi. Säännöllisen Kehoäly harjoittelun puute.

Kaksi. Traumat ja vammat: Pään vammat ja iskut voivat johtaa pysyviin aivovaurioihin.

Kolme. Tupakointi: Vahingoittaa aivojen verisuonia ja vähentää aivojen ja kehon hapen saantia.

Neljä. Liiallinen alkoholin käyttö. Se vaurioittaa aivokudosta ja heikentää kognitiivisia toimintoja. Nykyään tiedetään, että myös erittäin pieni alkoholin määrä vahingoittaa terveyttä, joten alkoholi kannatta jättää kokonaan pois.

Viisi. Huumeet ja erityisesti psykoaktiiviset aineet voivat vahingoittaa aivojen rakenteita. Kofeiini on huume.

Kuusi. Liiallinen stressi on merkittävä uhka aivojen terveydelle. Pitkäaikainen stressi heikentää aivojen neuroplastisuutta ja aiheuttaa vaurioita.

Seitsemän. Huono ravitsemus, esim. liian vähän rasvahappoja, vitamiineja ja mineraaleja, jotka ovat tärkeitä aivojen toiminnalle.

Kahdeksan. Liian vähän terveellistä liikuntaa (kannattaa tehdä muutakin kuin Kehoälyn harjoittelua). Fyysinen aktiivisuus edistää aivojen terveyttä ja neurogeneesiä.

Yhdeksän. Unen puute: Riittävä uni on välttämätöntä aivojen palautumiselle ja toiminnalle.

Kymmenen. Ylipaino ja metabolinen oireyhtymä: Vahingoittavat aivojen verisuonia ja aiheuttavat tulehdusta.

Yksitoista. Ympäristömyrkyt ja kemikaalit: Esim. raskasmetallit ja kemikaalit voivat kertyä kehoon ja vahingoittaa aivoja.

Kaksitoista. Negatiiviset ajattelumallit ja sosiaaliset ongelmat: Vaikka nämä eivät suoraan fyysisiä vaurioita aiheuta, ne voivat vaikuttaa aivojen toimintaan ja mielenterveyteen pitkällä aikavälillä. Kehoälyn säännöllinen harjoittelu, Terveysmeditaatio ja Kehoälyn psykologian opiskelu ja ymmärtäminen hoitavat tätä.



Kannattaisi välttää joitakin ruokavalion ongelmakohtia, jotka vahingoittavat aivotoimintaa:

Prosessoidut ruoat, jotka sisältävät epäterveellisiä rasvoja ja lisäaineita.

Jalostetut hiilihydraatit, jotka aiheuttavat verensokerin piikkejä.

Sokeripitoiset juomat, jotka lisäävät tulehdusta.

Transrasvat, jotka ovat erityisen haitallisia aivoterveydelle.

Liiallinen kofeiinin ja alkoholin käyttö, jotka häiritsevät unta ja mielialaa. Monet terveysgurut suosittelevat kofeiinia piristeenä ja laihdutuslääkkeeksi, mutta todellisuudessa kofeiini on kohtuullisen vahva huume, joka aiheuttaa kehoon stressiä ja heikentää siten mielenterveyttä. Asiasta kirjoittaminen on Suomessa suuri tabu, mutta kerron sen rennosti tässä ns. totuuden rakkauden nimissä.